Diversitat d'estils, diversitat de països, diversitat de cultures i diversitat de condicions... La diversitat és, sens dubte, el que més es reflecteix als llargmetratges seleccionats per la XIII Mostra FIRE!!, perquè essent tant diversa com la vida mateixa, l'homosexualitat prescindeix de fronteres i formes i trascendeix també qualsevol tipus de barrera temporal. Les històries narrades ens mostren tota una riquesa de valors, capaç de demostrar que, lluny de pertànyer a guetos o comunitats, o ser el producte de desviacions i malalties mentals, l'homosexualitat és sinònim de naturalitat i quotidianitat.
Des de la selva més profunda de La León, amb els seus habitants apartats del món, fins a l'asfalt pur i dur de La Mala Noche o Brother to Brother, veiem l'escassa importància que pot tenir un lloc concret quan es tracta de descobrir la identitat sexual, si bé les conseqüències que se'n deriven poden ser radicalment diferents... D'altres vides les separa no pas el lloc sinó el temps. A Victim, amb un regust Hitchcockià, tan propi dels anys seixanta, els personatges xoquen inexorablement amb la rigidesa d'una societat anglesa encara encotillada, frustrada i autoritària. Al mateix país, però 40 anys més tard, Tick Tock Lullaby ens narra al revès els lliures i poètics dubtes d'unes noies en el seu camí cap a la maternitat. Diverses com la vida real, però no banal, aquestes cintes tenen com a mínim alguna cosa en comú, que Combat o Drifting Flowers deixen particularment clar: totes aconsegueixen que puguin florir de les vivències emocionals grans obres d'art.
Direcció i guió: Rodney Evans
Producció: Seth Carmichael, Rodney Evans, Marc Henry Johnson, Jim McKay, Yoruba Richen, Isen Robbins.
Intèrprets: Anthony Mackie, Larry Gilliard Junior, Daniel Sunjata
90'
A través de l'enigmàtica presència de Bruce, un home ja gran i vagabund, el director de Brother to Brother ens mostra el món complex d'un grup d'intel·lectuals negres i homosexuals dels anys 20 a Nova York. Langston Hughes, Richard Bruce Nugent, Zora Neale Hurston y Wallace Thurman són alguns dels irreverents precursors de l'anomenat Harlem Renaissance, els quals van escriure les seves obres més reivindicatives i lúdiques a la revista FIRE!! a la qual la Mostra vol retre homenatge.
El nexe d'unió entre el passat i el present és la història del Perry Williams, un inconformista gai la vida del qual trontolla davant la incomprensió de la societat, el rebuig de la família i el desamor. Malgrat això, el descobriment de les subcultures artístiques dels anys 20, mentre treballa i estudia a Nova York, l'empeny a lluitar per les seves conviccions rebel·lant-se contra la mediocritat.
Drifting Flowers (Taiwan, 2008)Direcció i guió: Zero Chou
Intèrprets: Serena Fang, Pai Chih-ying, Chao Yi-lan, Lu Yi-ching, Sam Wang, Herb Hsu, Ma Yi-hang
97'
La realitzadora de Taiwan torna després de Ci-Qing amb aquesta pel·lícula estranya i fascinant, dividida en tres històries entrecreuades sense por i amb una gran profunditat emocional. Cap tema s'escapa del seu tractament: la malaltia, la sida, el matrimoni i les tradicions, la gelosia, la confusió de gènere i la sensualitat, la fascinació de la infantesa, l'amor cec.
Les protagonistes, una nena, una jove i una dona gran que cerquen la seva pròpia identitat a través del temps i de l'art, ens ofereixen un viatge fascinant per les edats de la dona i ens mostren com l'amor afecta les seves vides i les seves pors, de vegades de manera tràgica.
Fremde Haut (Alemanya, 2007)Direcció i guió: Angelina Maccarone
Intèrprets: Jasmin Tabatabai, Anneke Kim Sarnau, Navid Akhavan, Hinnerk Schönemann y Jens Münchow
97'
La Fariba, perseguida a l'Iran per la seva homosexualitat, emigra a Alemanya, però la s eva petició d'asil és desatesa. El seu destí canvia amb el suïcidi del seu amic Siamak, del qual ella n'assumeix la identitat i s'apropia del seu permís de residència. És enviada a un poble de províncies on, a primera vista, la seva supervivència sembla assegurada. Però a la llar per a refugiats, on resideix, es veu obligada a mantenir la seva disfressa d'home; el més mínim error pot malmetre la seva estratègia.
Per pagar les depeses de la falsificació dels seus papers, aconsegueix una feina il·legal en una fàbrica de choucroute on coneix l'Anne, que es mostra atreta pels encants del nou xicot estranger: en Siamak. Passen molt temps juntes i la seva relació esdevé perillosament propera. Poc a poc, l'Anne començarà a sospitar de la veritable identitat de la Fariba. La pel·lícula ha obtingut el Premi Millor Drama OUTFEST 2006.
The Bubble (Israel, 2006)Direcció: Eytan Fox
Guió: Eytan Fox y Gal Uchovsky
Producció: Ronen Ben-Tal, Amir Feingold, Gal Uchovsky
Intèrprets: Ohad Knoller, Yousef 'Joe' Sweid, Daniela Virtzer, Alon Friedman
90'
El director de Yossi & Jagger i Caminar sobre las aguas torna a un dels territoris més conflictius del planeta per a presentar la història de tres joves israelites que comparteixen alguna cosa més que un apartament a Tel Aviv. La Lulu, treballa com a dependenta en una tenda de cosmètica, en Yali és propietari d'un cafè urbà i el Noam atén al públic en a una botiga de música i serveix a la Guàrdia Nacional, els caps de setmana. Quan el Noam s'enamora d'un jove palestí, tots col·laboren a mantenir-lo il·legalment a Tel Aviv, batejant-lo amb un nom hebreu, donant-li feina al cafè i vestint-lo com si fos un altre d'ells. Malgrat això, la realitat i la violència posaran en qüestió la seva pròpia utopia.
L'Eytan Fox treu a relluir les conseqüències del compromís por sobre de la comoditat i de la fugida de la realitat de viure en una "bombolla".
La León (Argentina, 2007)
Direcció i guió: Santiago Otheguy
Producció: Pablo Salomón
Intèrprets: Jorge Román, Daniel Valenzuela, José Muñoz, Daniel Sosa
80'
Perduts al fons d'una selva, rodejada de boira i aiguamolls, els habitants d'un petit poble viuen mirant-se els uns als altres. L'Álvaro porta una vida solitària i silenciosa, pescant i tallant canyes, i ha de viure el seu desig sexual en secret. La seva passió per la restauració de llibres el porta a embarcar-se ocasionalment a la León, la llanxa col·lectiva conduïda per El Turu. Però aquest personatge violent, líder de les activitats dels pocs habitants del poble, posa a l'Álvaro en el seu punt de mira… El blanc i negre de la pel·lícula i la inquietant tranquil·litat del bosc salvatge d'aquest racó d'Argentina afegeixen tensió a les relacions d'uns personatges incapaços d'expressar el seu amor.
Tick Tock Lullaby (Gran Bretanya, 2006)Direcció i guió: Lisa Gornick
Producción. Valliant Doll
Intèrprets: Joanna Bending, William Bowry, Jake Canuso, Raquel Cassidy, Lisa Gornick.
73'
Tick Tock Lullaby, segon treball de la directora londinenca Lisa Gornick, és una de les obres més tendres, sinceres i admirables de la Mostra 2008. Narra en clau intimista i amateur les diferents històries de tres parelles davant la maternitat, tot mostrant de forma directa, amb sentit de l'humor, però sense concessions, les dificultats tant físiques com mentals, sexuals i legals per concebre un fill.
A través de les tres històries unides per les delicades il·lustracions en aquarel·la de la protagonista, i a la vegada directora del film, hom parla d'amor, de sexe, dels desitjos i les necessitats vistes des del punt de vista de quatre dones aparentment molt diferents.
Victim (Gran Bretanya, 1961)Direcció: Basil Dearden
Guió: Janet Green, John McCormick
Producció: Michael Relph, Basil Dearden
Intèrprets: Dirk Bogarde, Sylvia Syms, Dennis Price, Anthony Nicholls
90'
No tot fou sweet als sixties de la societat londinenca, encara arrelada a l'era Victoriana, quan encara eren vigents les barreres morals del segle anterior, especialment pel que fa l'homosexualitat. Aquesta magnífica pel·lícula policíaca, amb un aire molt d'Hitchcock, ens ho mostra en una història trepidant i sorprenent a la vegada, ja que el tema no era gens habitual a l'època. Melville Farr (Dirk Bogarde) és un respectat advocat, gentleman de la City, casat i distingit. Res no fa sospitar el terrible xantatge al qual es troba sotmès - com tants altres homes -, degut a la seva identitat sexual. Tanmateix, la seva lluita no serà tant per evitar l'escàndol, sinó per venjar el suïcidi del seu examant, amb aquella gran valentia que avui denominaríem orgull…
Combat (Bèlgica, 2006)Direcció i guió: Patrick Carpentier
Producció: Bauw de Geneviève
Intèrprets: Léo Joris, Tomas Matauko
57'
Patrick Carpentier s'està convertint en un dels realitzadors actuals més destacats, per la seva capacitat d'unir de forma contundent la poesia visual i textual amb l'experimentació conceptual. En aquesta obra ens parla de la solitud, la incomunicació i el desamor.
En Combat, dos homes joves es troben de vegades en un bosc, per estimar-se i lluitar cos a cos, en un joc de desig i violència inquietant. Les imatges de la nit i del riu, les abraçades i els combats, tot es barreja en baralles i curses entre els arbres, on no hi ha ni armes ni guanyadors.
Guanyadora del Premi Teddy 2006, dins la secció Queer del Festival Internacional de Cinema de Berlín, es tracta d'una pel·lícula poderosa i visualment agressiva. En Combat hi ha plaer, tendresa i emoció en un joc sorprenent d'experimentació i ritme.
La mala noche (Estats Units, 1985)Direcció i guió: Gus Van Sant
Producció: Gus Van Sant
Intèrprets: Tim Streeter, Doug Cooeyate, Ray Monge, Nyla McCarthy
78'
L'opera prima del director Gus Van Sant és una pel·lícula independent, de baix pressupost, on s'alterna l'humor i la gravetat, basada en la novel·la autobiogràfica de Walt Curtis. Sense pretendre-ho, Van Sant aconsegueix amb ella una de les seves obres més destacades, gràcies a un llenguatge visual expressionista, cru i fascinant.
Rodada en blanc i negre, explica la història de Walt, propietari d'una botiga d'alimentació a Portland, per la qual passen personatges de l'Amèrica més profunda i on s'enamora de Johnny, un adolescent immigrant il·legal mexicà que ni tan sols parla anglès. L'atracció incontrolable de Walt pel noi el portarà a la deriva, disposat sempre a fer el que sigui per aconseguir l'objecte del seu desig.
Direcció: Jen Heck
Guió: Jen Heck
Producció: Shilpa Mankikar
Intèrprets: Rachel Perry-Keifer, Arista Russo
10'
Airplanes és la història d'un romanç apassionat, d'un dia entre dues nenes adolescents durant el carnaval. Mentre una veu en off explica les instruccions de vol, les protagonistes, com si elles mateixes fossin aeroplans, s'enlairen, lluiten per mantenir-se volant i, finalment, han d'aterrar. Una al·legoria senzilla i poètica.
Al buio (Itàlia, 2005)Direcció: Fabio Mollo
Guió: Josella Porto, Fabio Mollo
Producció: Scuola Nazionale di Pel.lícules
Intèrprets: Giuseppe Forli, Daniele GrassettiBrian
13'
Antonio i Marcello comparteixen la mateixa habitació i el mateix secret. L'amor, encara que tèrbol, segueix essent amor.
Antoine et Elisa (Bèlgica, 2005)Direcció: Mikhail Bouchler
Guió: Mikhail Bouchler
Producció: Laurent Gross
Intèrprets: Sandrine Blancke, Mikhail Bouchler, Sylvain Honoré
10'
Antoine, un jove d'uns vint anys, es debat entre el que té i el que realment vol.
Aurora té una revelació divina que la mena a la localització desconeguda d'un familiar molt proper. L'anciana s'endinsa en un prostíbul sovintejat per prostitutes transsexuals, folklòriques i religioses. Al final del local, troba el seu ésser estimat i, després d'una persecució, comença una discussió on s'uniran religió i sexe.
Elle (Bèlgica, 2004)Direcció: Ania Lemin & Bruno Segers
Guió: Ania Lemin
Producció: Geneviève De Bauw
Intèrprets: Magali Michaux, Ania Lemin
5'
No és fàcil per a una noia estar enamorada i menys quan l'objecte del seu desig és la seva millor amiga de l'escola.
Le lit froissé (França, 2006)Direcció: Myriam Donasis
Guió: Myriam Donasis, Carolina Dubreuil
Producció: Pop up
Intèrprets: Carolina Dubreuil, Daphné Favreliére
13'
Després d'una nit plena de complicitats, dues amigues es fiquen al llit juntes. L'endemà, aquesta imprudència crea una veritable complicació.
Les 9 mardis (Bèlgica, 2006)La solitud, la poesia, la incomunicació. Un curtmetratge experimental i seductor d'imatges bellíssimes descompostes i sense línia argumental; un exercici pur d'impressionisme visual.
Peking turkey (Canadà, 2006)Malgrat la desaprovació dels seus pares, Chris Wong duu el seu nuvi francocanadenc al sopar de Nadal. Amb el dramatisme de la incomunicació i l'ús de tres idiomes, anglès, francès i xinès, Pierre tracta de generar un vincle amb la família i troba l'aprovació que buscava per a casar-se amb l'home que estima.
Scarred (Gran Bretanya, 2006)Direcció: Damien Rea
Guió: Damien Rea
Producció: Damien Rea, Anthony Fabian
Intèrprets: Chris Anderson, David Dirham, Lara Cazalet
10'
Un curtmetratge de suspens en el qual la fisonomia d'un jove traeix el seu passat, condueix el seu destí i influeix en la dinàmica de la seva nova relació aconseguint més del que busca.
Spinning (Noruega, 2006)Direcció: Heidi Arnesen
Guió: Heidi Arneses, Cjan P. Solberg
Producció: Heidi Arnesen
Intèrprets: Kristin Zakariassen, Rudy Claes, Vanesa Borgli
8'
Una dutxa és humida, íntima, molt privada; però tot canvia quan s'apaguen els llums. Els límits es modifiquen i tres dones ja no es senten tan nues en la foscor.
The last day (Canadà, 2007)Direcció: Jacob Owens
Guió: Jacob Owens
Producció: Jacob Owens, Paul McCurdy
Intèrprets: Dave Cantwell, Dawn Boyd, Holly Winter, Noella Murphy
6'
Una jove descobreix fins on pot anar la novia del seu pare per a tenir una família "normal" en aquesta esgarrifosa pel·lícula de Jacobs Owens sobre l'amor i el sacrifici.